• Over 90 Possible Practice Questions From All Chapters In The Book ''In Dependence''


    Image result for in dependence

    For those who have been following our posts, you will have noticed our recent post on the summary of the book In Dependence.

    to this effect, we have decided to bring to you again to make your study and preparation easy for the exam over 90 possible questions and answers drafted from all chapters of the book.

    Enjoy as you study.

    SEE BELOW FOR NEW POSSIBLE QUESTION FROM ALL CHAPTERS OF THE BOOK:

    Chapter One Likely JAMB UTME Questions And Answers


    1. For what purpose is Tayo travelling to England?
    Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford
    2. What is the name of Tayo’s school in England?
    Ans: Balliol College
    3. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England?   Ans: It is their tradition
    4. Through what means of transportation does Tayo travel to England?
    Ans: Water


    Chapter Two Likely JAMB UTME Questions And Answers


    5. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?
    Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings
    6. In what subject did Bisi receive the highest honours?
    Ans: Geography
    7. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?
    Ans: Study


    Chapter Three Likely JAMB UTME Questions And Answers


    8. Who is Mr Barker?
    Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague
    9. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?
    Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his mother
    10. Christine was in her third year of study when?
    Ans: Tayo met her for the first Time


    Chapter Four Likely JAMB UTME Questions And Answers


    11. What is Vanessa Richardson’s nationality?
    Ans; English
    12. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women? Ans: Jane
    13. The full meaning of JACARI is?
    Ans: Joint Action Committee Against Racial Inequality


    Chapter Five Likely JAMB UTME Questions And Answers


    14. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?
    Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by  some woman
    15. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is ?
    Ans: Pidgin
    16. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?
    Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays


    Chapter Six Likely JAMB UTME Questions And Answers


    17. What is the trait that Nessa cherises in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?
    Ans: Humility
    18. What does Nessa mean by saying she has a ‘’small confession’’ to make?
    Ans: She has connections to Nigeria as her father is a colonial officer  over there
    19. What did Tayo name Vanessa as?
    Ans; Moremi 


    Chapter Seven Likely JAMB UTME Questions And Answers


    20. What delicacies did Vanessa’s mother make to welcome her daughter?
    Ans: Chicken pie and cake
    21. For what occasion did her mother ask her whom she was inviting?
    Ans: Christmas party
    22. Whom did Vanessa’s father invite for the occasion?
    Ans: His South African racist miner friends.


    Chapter Eight Likely JAMB UTME Questions And Answers


    23. How old was the Richardson’s house when Tayo attended a party there?
    Ans: About 200 years
    24. “We all get embarrassed by our parents”.  Who said this?
    Ans: Tayo
    25: To whom was it said?
    Ans: Vanessa's


    Chapter Nine Likely JAMB UTME Questions And Answers


    26. What, according to the narrator, did Nessa admire in Tayo when she visited him in the room and saw him organizing his records in piles?
    Ans: His tidiness 


    Chapter Ten Likely JAMB UTME Questions And Answers


    27. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
    Ans: Paris
    28. Christine died by------?
    Ans: Suicide
    29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?
    Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention 


    Chapter Eleven Likely JAMB UTME Questions And Answers


    30. Who is the only family Tayo has in England?
    Ans: Tunde
    31. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
    Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have
    32. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?
    Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’


    Chapter Twelve Likely JAMB UTME Questions And Answers


    33. What made Tayo realise how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?
    Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet
    34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in the novel?
    Ans: Racism
    35. The least strenuous work was reserved for whom?
    Ans: The English 


    Chapter Thirteen Likely JAMB UTME Questions And Answers


    36. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?
    Ans; Kitchen (in tins) or public baths.
    37. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?
    Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence
    38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?
    Ans: Yusuf


    Chapter Fourteen Likely JAMB UTME Questions And Answers


    39. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?
    Ans: Yusuf’s
    40. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?
    Ans: Joy
    41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?
    Ans: Vanessa


    Chapter Fifteen Likely JAMB UTME Questions And Answers


    42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo?
    Ans: He woke up homesick
    43. Where did he buy his chicken from?
    Ans: The Covered Market 


    Chapter Sixteen Likely JAMB UTME Questions And Answers


    44. The finest hotel in Oxford is…?
    Ans: Randolph Hotel
    45. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle?
    Ans: Uncle Kayode


    Chapter Seven Teen Likely JAMB UTME Questions And Answers



    46. Who invited Tayo to lead his school assembly with a lecture on Nigeria?
    Ans: Mr Richardson
    47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’  Who made this statement?
    Ans: Mr Richardson
    48. Who sent Tayo the telegram which reads: ‘’Baba is in hospital, recovering.  Return home immediately’’?
    Ans: Tayo’s mother


    Chapter Eighteen Likely JAMB UTME Questions And Answers


    49. What does Tayo despise Mr Richardson for?
    Ans: Bigotry
    50. Who is Dele?
    Ans: The village  drunk 


    Chapter Nineteen Likely JAMB UTME Questions And Answers


    51. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship?
    Ans: Tayo impregnated a woman 


    Chapter Tweenty Likely JAMB UTME Questions And Answers


    52. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…?
    Ans: Writing about African art and culture
    53. Who is Salamatou?
    Ans: A single mother of half-caste  Sulaiman 


    Chapter Tweentyone Likely JAMB UTME Questions And Answers


    54. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria? Ans: Greed and mismanagement
    55. In what university was Tayo offered a job?
    Ans: Birmingham University
    56. Who is Miriam?
    Answer: Tayo’s wife 


    Chapter Twenty-two Likely JAMB UTME Questions And Answers


    57. Whose diary did Tayo discover in his study?
    Ans: Vanessa’s
    58. Why is Miriam loved by Tayo’s family?
    Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke 


    Chapter Twenty-three Likely JAMB UTME Questions And Answers


    59. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?
    Ans: Uncle Kayode’s house
    60, What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?
    Ans: Akin


    Chapter Twenty-Four Likely JAMB UTME Questions And Answers


    61. What led to the closure of universities?
    Ans: University students protest
    62. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?
    Ans: He Wanted to wait and help his students


    Chapter Twenty FiveLikely JAMB UTME Questions And Answers


    63. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?
    Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation and threats to his life.
    64. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not? Ans: To receive an award for his book
    65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?
    Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university
    66. What was the outcome of the meeting?
    Ans: Disappointment 


    Chapter Twenty-Six Likely JAMB UTME Questions And Answers


    67. Who challenged Tayo on the road on his way home?
    Ans: The soldiers
    68. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?
    Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly 


    Chapter Twenty-Seven Likely JAMB UTME Questions And Answers


    69. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?
    Ans: Cancer
    70. What killed Tayo’s father?
    Ans: Stroke
    71. By what means did Tayo’s mother die?
    Ans: An accident


    Chapter Twenty-Eight Likely JAMB UTME Questions And Answers 


    72. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?
    Ans: 18 years
    73. ‘’To the woman I love, and with whom I have walked the best 18 years of my life’’. Who made this statement?
    Ans: Edward
    74. To whom was the statement made?
    Ans: Vanessa 


    Chapter Twenty-Nine Likely JAMB UTME Questions And Answers


    75. What is responsible for the divorce between Tayo and his wife?
    Ans: Tayo took priority in his students over his wife and child
    76. For what reason was Tayo detained?
    Ans: For showing his students Perry Henzel’s film, The Harder They Come. 


    Chapter Thirty Likely JAMB UTME Questions And Answers 


    77. What does Vanessa mean by the pick-up-your-stick-and-sandals marriage?
    Ans: A kind of love story wherein two lovers who are each other’s first love do not get to marry each other but meet later in life to re-unite
    78. ‘’Ah, fuck you, Mum!’’ Who said this?
    Ans: Suleiman


    Chapter Thirty-One Likely JAMB UTME Questions And Answers


    79. What is the name of the home in which Nessa went to check on her aged father?
    Ans: The Carrington Home for the Elderly
    80. For what reason did Nessa tell her father when she was going to the airport?
    Ans: To meet Tayo
    81. What was her father looking for before she came?
    Ans: His pen 


    Chapter Thirty-Two Likely JAMB UTME Questions And Answers


    82. What is name of Tayo’s driver?
    Ans: Abdou
    83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this?
    Ans: Tayo
    84. To whom was it said?
    Ans: Abdoun


    Chapter Thirty-Three Likely JAMB UTME Questions And Answers


    85. In what part of the U.S. did Kemi reside?
    Ans: San Francisco
    86. Whose money was used for Tayo’s treatment after his accident?
    Ans: Miriam’s


    Chapter Thirty-Four Likely JAMB UTME Questions And Answers


    87. Why was Vanessa initially reluctant to publish her father’s manuscript?
    Ans: The poor relationship between her and her father
    88. Why did Vanessa’s mother return to England with young Vanessa, while her father remained in Nigeria?
    Ans: Vanessa’s mother had an affair with their gardener, Danjuma. 


    Chapter Thirty-Five Likely JAMB UTME Questions And Answers


    89. Tayo was employed to teach Oral histories in Northern Nigeria and the political history of West Africa in?
    Ans: San Francisco.
    90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation.  You’re either black or you’re white, and this affects every aspect of your life’’ who said this?
    Ans: Kwame
    91. To whom was this said?
    Ans: Tayo


    Chapter Thirty-Six Likely JAMB UTME Questions And Answers


    92. What honorary degree did Tayo receive?
    Ans: Doctorate of literature
    93. Who asked Tayo and Nessa to help take a photograph of them?
    Ans: A middle-aged couple
    94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s award of honorary degree?
    Ans: Yes

    No comments

    Contact Form

    Name

    Email *

    Message *